Azorerna – en fantastisk naturupplevelse

Azorerna har en historia tillbaka till 1300-talet då ögruppen för första gången fanns med på en karta. Öarna var ändå obebodda och relativt okända i 100 år till och det var inte förrän 1427 som portugiser började bosätta sig här. Under det två nästkommande århundradena 1500 och 1600-talen började ön bli en alltmer viktigt plats då positionen passade in i farlederna mellan fjärran östern, Europa och Amerika. Det började göras upp handel här ute. Ögruppen fortsatte utvecklas av portugiserna som de alltid varit en del av och genom åren har haft starka band till. De började odla grödor och ta med sig boskap ut på öarna. Idag har Azorerna ett självstyre med en egen regering och ett eget parlament.

Klimatet på de här öarna gör att naturen sjuder av liv och vackra gröna färger blandas med blått vatten och skapar vyer som gör att man tappar andan. Det Azorerna idag är kända för är just sitt otroliga djur och naturliv. Öarna som har byggts upp genom vulkaner har genom åren lyckats bli en stor turistdestination.

Alla öar är lättillgängliga

För att ta sig till öarna flyger man till huvudön São Miguel. Det går sedan att ta sig till de andra öarna genom att flyga eller ta båt. Öarna har utvecklats olika långt och än idag finns en ö som inte har biltrafik, det har till största del med att göra att den bara är 17 kvadratkilometer stor. Annars det strategiska läget för sjöfarten och den handel som har kunnat bedrivas från ön avgjort hur snabbt utvecklingen har gått. Givetvis också avståndet till de andra öarna. Tittar man på öarna idag ser man nio öar som alla har sin egen charm och är helt olika även om de tillhör samma ögrupp. Mycket beror på att de inte har utvecklats samtidigt och att arkitekturen har sett annorlunda vid olika tidsepoker. Det här gör också att charmen med att åka hit ökar för turister som letar sig från huvudön. Öarna är fortfarande kända för att inte ha blivit alltför exploaterade av turismen.

Naturen ligger i fokus

Eftersom naturen är det som lockar många med sitt subtropiska klimat finns det givetvis bra vandringsleder och för det som gillar att cykla, cykelleder. För den som inte gillar vandring och att cykla finns en mängd andra saker att göra. Val- och delfinskådning är en populär aktivitet precis som det djuphavsfisket som finns att delta i. Det är fortfarande naturen som är i fokus vad man än väljer att göra och det är också den som gör att öarna flera gånger hamnar i topp på världens vackraste öar.

Vill man istället uppleva kultur är det ön Terceira man ska sig till. Här finns en välbevarad stad från 1600-talet och med sina tidstypiska raka gator, palats och musser har staden Andra de Heroísmo fått en välförtjänt plats på Unescos lista över världsarv.

Azorerna är den perfekt platsen för den som vill ha härligt skön värme runt 20 grader och uppleva fantastisk och unik natur på nära håll och dessutom ha möjligheten att se olika kulturer nära inpå varandra.