Bali – måste upplevas på plats

Är det Bali som ö man vill upptäcka finns det mer utanför turistområdena. Lite av det som gör öns charm är just alla kontrasterna. Den otroliga grönska som finns runtom på ön och det härligt turkosa vattnet som är alldeles klart utanför de vackra stränderna. Självklart går det att spendera dagarna på en solstol vid havet och bara njuta av de härliga brisarna och solen, men uppe på land finns det massor att se och göra som faktiskt bara Bali kan erbjuda.

När det kommer till saker som finns att göra vid havet är det förutom att vistas på stränder fina möjligheter till både dykning och att surfa. Ett av de mest populära ställen för just dykkurser är Bali. Det ställe som är mest känt för sin dykning är den nordöstra sidan utanför Tulamben. Här finns det bra djup i havet, korallrev i vackra färger som blir till kontrast med de färgglada fiskarna och sedan sköldpaddor och stora rockor som simmar omkring. För den som vill hålla sig ovanför vattenytan är det istället surf som kan vara alternativet. Precis som med dykningen finns det bra möjligheter till att gå kurs för nybörjarna. För de mer avancerade surfarna erbjuder havet på fina vågor att surfa på.

Ta del av ortsbefolkningens historia

Något som man kanske inte tänker på innan man tar sig hit är att religionen är otroligt viktig för människorna som bor på ön. Väl på ön märks hur viktig gudarna är för dem när det finns offergåvor längs med vägar och utanför byggnader. Det gör det också roligt att kunna se och besöka en massa tempel som kan vara ett roligt inslag på resan och göra att man ta del av historian och kulturen på ett helt annat sätt. Ett av de mest välkända och det största är Pura Besakih som ligger på den sydvästra delen.

Öns kulturella centrum sägs vara Ubud. En stad som lockar de kulturintresserade och har många sevärdheter. Invånare här visar upp mängder med hantverk som hör till traditionerna och sedan finns det museum, dansuppvisningar, sång och många andra festligheter. Den som vill uppleva fest och nattliv ska helt klart ta sig till staden Kuta. Det är fest långt in på natten och staden lever verkligen upp.

Djur och naturlivet är stort

Bali har ett stort djurliv och naturen på ön tillhör bland de största sevärdheterna. En sevärdhet som har kommit att bli väldigt omtalad och populär är apskogen som ligger utanför Ubud. Här är möjligheterna att komma nära inpå aporna stora och det är både spännande och roligt att åka hit. En annan populär aktivitet är att se delfinerna i Lovina. Gillar man att ta sig iväg med cykel kan man cykla genom de stora risodlingarna som odlas på terrasser för att ta sig vidare till skogar med palmer som är lummiga och har blommor i härliga färger.

Djur och naturlivet är stort

Bali har mycket att erbjuda och det är svårt att beskriva med ord om den här ön. Den måste nästan upplevas på plats för att man ska kunna se det oändligt härliga i att vara här.