Bermudaöarna ett litet paradis

En halv miljon människor besöker årligen någon av de 150 öarna som tillhör Bermuda. Det är färgglada shorts, leenden och det är paraplydrinkar. De allra flesta öarna är dock inte bebodda och några inte ens möjliga att landstiga. Det milda klimatet med en medeltemperatur på +20-23 grader gör resmålet perfekt för de allra flesta. Många misstolkar och tror felaktigt att Bermudas tillhör Karibien vilket inte kan vara mer fel då Bermuda öarna har ett subtropiskt klimat. Här finns heller ingen regnperiod vilket kan vara skönt att slippa och luftfuktigheten är relativt hög året om.

61 00 permanent boende är sprida över öarna men som tidigare nämnt ökar den dock markant med glada turister under hela året och ungefärliga 15 000 av dessa bor i huvudstaden Hamilton. De allra flesta permanent boende har afrikanskt ursprung medan resterande är européer och även amerikanska indianer.  Turismen bidrar med cirka 5% av Bermudas hela BNP som förövrigt är en av de allra högsta i världen.

Kolonier och slaverier

Även solen kan ha några fläckar och så även för denna fantastiska ö. Bermuda som upptäcktes redan 1503 av den spanske upptäcktsresaren Juan Bermudez var öde och obebodd i nästan 100 år efter upptäckten. Under 1612 koloniserades ön utav Storbritannien och slavar ifrån Indien och Afrika sändes till kolonin som arbetskraft.

Slaveriet upphörde 150 år senare under 1834 och den brittiska militärbasen stängdes permanent år 1957. Oroligheter bröt ut under 1970 talet och bland annat förekom olika sociala motsättningar men också olika rasmotstånd.

Strax söder om ögruppen finns den ökända Bermuda triangeln, här har otaliga skepp med besättning men även farkoster mystiskt försvunnit eller förlist. Än idag vet man inte den exakta anledningen till att det försvunnit så många just där men teorierna flödar fortfarande.

Vattenäventyr, sandstränder och fisk

Vrakdykning och djuphavsfiske är populära aktiviteter på Bermuda öarna och just vattnet är en central roll på Bermuda då man kan se det precis överallt. Som svensk passar det att besöka Bermuda precis under hela året. Dock är det högsäsong mellan april till oktober vilket också gör att priserna går upp något. Gillar man att vindsurfa så finns det dock perfekta förhållanden för detta under vintern.

När man ändå pratar om vatten är såklart de alla stränderna på Bermudas värda att nämna. Men en av de allra vackraste ligger på St Phillip och utmärker sig genom dess skarpa rosa sandstrand. Stranden som har allt är omgiven av dramatiska klippor, vacker frodig vegetation och såklart ett fantastiskt korallrev. Att vattnet också är lugnt gör att stranden också passar perfekt för bad även för de allra minsta i familjen.

Maten är såklart inspirerad av havets läckerheter och diverse skaldjur och fisk. Torsk är mycket populärt och en av de mest traditionella rätterna du kan äta på Bermudas är en ”söndagsmorgon torsk”. En mix av bland annat potatis, avokado, ägg, banan och såklart torsk serveras tillsammans med en lök och tomatsås. Finns det nu ett enda argument för att inte åka?