Bora Bora en av världens bästa ö

Bora Bora är en vulkanisk uppskattad semesterö på 30,55 kvm, med ca 10 600 invånare som ligger i Franska Polynesien i södra Stilla havet och tillhör Sällskapsöarna. Huvudorten på Bora Bora heter Vaitape och ligger på västra sidan av ön, mitt emot huvudkanalen i lagunen. Öns huvudsakliga gröda är kokosnötsprodukter och vad som kan erhållas från havet. Ön ligger ca 230 km nordväst om Papeete och är omringad av barriärrev och en lagun. I mitten av ön finns resterna av en utdöd vulkan som stiger till två toppar, Mount Pahia och Mount Otemanu, med en högsta punkt på 727 meter. På Bora Bora pratar man främst franska och tahitiska, men på många av hotellen, marknader och turistorter pratar man även engelska.

Bora Bora som turistmål

Bora Bora är ett stort internationellt turistmål och ligger trea bland de populäraste turistorterna i franska polyneserna efter Tahiti och Moorea. Ön är mest känd för sina vattencentrerade lyxhotell, men man kan också besöka attraktioner på land som exempelvis andra världskrigets kanoner. Turismen är den största och viktigaste inkomstkällan och flera orter har byggts på små öar kring lagunen. Bungalows över vattnet är vanligt förekommande på de flesta orterna och kvalitéten varierar från billigt och grundläggande, det vill säga dyrt, till lyxigt och oerhört dyrt. Även catering och aktiviteter är extremt dyrt.

Bora Bora som turistmål

För att ta sig fram på ön är det hyrbilar, moped och cyklar som rekommenderas eftersom det inte finns någon offentlig transport som kollektivtrafik, endast en enkelbuss om går halvvägs runt ön och tillbaka ungefär en gång i timmen. Båttransport mellan orterna och flygplatsen tillhandahålls dock vanligtvis. Även taxi finns tillgängligt. Vägen runt ön är bara 31 km lång, så en mopedtur är en ypperlig aktivitet för att få se så mycket som möjlig av ön på bara några timmar. Den centrala delen av ön som saknar vägar är extremt bergig, svår att nå och obebodd. Klimatet på Bora Bora och de omgivande öarna anses vara tropiskt och här kan man dela in årstiderna på endast två; regnperioden och torrperioden. Genomsnittstemperaturerna är alltid höga, runt 28 – 30 grader året om. Det faller dock mycket regn under månaderna januari, februari, mars, april, november och december, den så kallade regnperioden. Den bästa tiden att resa till Bora Bora är i maj, men turistperioden brukar sträcka sig från maj till oktober, det vill säga under torrperioden. Invånarna på Bora Bora har ett fast grepp om deras kultur, myter och traditioner och de har traditionella sånger och danser på ön som de älskar att dela med besökarna. Det är en avslappnad atmosfär där invånarna lever efter filosofin ”inte oroa sig”. Det finns många kostnadsfria aktiviteter som att snorkla och dyka i och runt lagunen Bora Bora där man kan simma med delfiner, ofarliga hajar och strålar. De flesta destinationerna är akvatiskt orienterade. Förutom vattenaktiviteterna finns det även andra aktiviteter som parasailing och djuphavsfiske som är något enastående på Bora Bora eftersom här finns ett marint djurliv av över 500 arter. Ön är också fylld av infödingar som är specialiserade på rituell massage.