Grinda

Grinda har aktiviteter och bad för stora som små

Endast en timme från Stockholms storstadspuls ligger Grinda – den perfekta skärgårdsön för sol, bad och aktiviteter. Ön är ett naturreservat som ägs av Skärgårdsstiftelsen med barrskog, lövlundar och öppna landskap.

Här finns bland annat kajaker, båtar, volleyboll och bouleplan som erbjuds av Grinda Wärdshus. På ön finns även en stugby, tältplats, vandrarhem, lanthandel, flytande bastu, glasskiosk och två restauranger.

Om du vill ta dig till Grinda kan du åka med Strömma och Cinderellabåtarna

Att göra på Grinda

Grinda är belägen norr om Värmdö och strax söder om Södra Ljusterö. Ön är ett av de populäraste turistmålen i skärgården genom sin relativa närhet till Stockholm och Vaxholm och täta båtförbindelser med fastlandet. Grinda ingår i Grinda naturreservat som förvaltas av Skärgårdsstiftelsen.

På arrenderad mark ägd av Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län bedriver Grinda lantbruk jordbruksverksamhet, syftet är främst att bevara den gamla kulturmiljön och hindra att öns kvarvarande öppna landskap växer igen. På gården finns flera djur, några av dem är av svensk lantras, fjällkor, nordsvensk brukshäst, Gotlandsruss, Gotlandskanin. Det finns även får, höns och grisar på gården.

Sedan år 1998 är Grinda ett naturreservat där även de intilliggande holmarna Tallkobben, Hästholmen samt Stora och Lilla Killingholmen ingår.

Grindas historia

Grinda har sannolikt varit bebott sedan medeltiden. Minst ett hemman finns med i skattlängder från 1500-talet. Från 1777 finns uppgifter om att här låg en sjökrog vid det som idag är södra ångbåtsbryggan. I början av 1800-talet inköptes ön av tre skärgårdsbönder som bedrev jordbruk på ön.

1905 förvärvades ön av Nobelstiftelsens första direktör, Henrik Santesson, som lät uppföra en stor jugendvilla, ritad av arkitekten Ernst Stenhammar, vid Hemviken vid den södra delen av ön. Under ett antal somrar bedrevs det barnkollo i detta hus. Villan finns kvar och fungerar idag som värdshus.

Ön inköptes av Stockholms stad 1944 som lät uppföra en stugby och tältplats. Kommunen behöll ön fram till 1998 då Skärgårdsstiftelsen tog över. Marken på Grinda brukades ända fram till 1950-talet, även om en del av de forna åkrarna har hållits öppna genom bete och slåtter. Fram till och med 1994 skeppades hästar ut till ön från Vällingby och Enskede ridskolor för sommarbete och motion.

Lämna en kommentar