Kreta – en söderhavspärla i Medelhavet

Tänk dig känslan av att befinna dig i Söderhavet, men restiden är som att åka söderut i Europa. På Kreta är det möjligt om du tar dig till Elafonisi. Här hittar du en strand med härligt sand som går i toner av vitt och rosa.  Den turkosblå havet och den milslånga stranden gör att tankarna för dig till Söderhavet samtidigt som afrikanska vindar kommer med värme. Det är Kreta som är platsen att ta sig till för att få uppleva de här kontrasterna utan långa flygtider. För att ta dig till stranden kan du ta buss från Chania som tar ca två och en halv timme. Det är dessutom barnvänligt och passar alla.

Den som vill uppleva en orörd strand kan istället ta sig till Frangokastello. Det är en liten stad som är känt för sin strand med långgrunt vatten och grov sand och sitt förfallna fort. Den här härligt platsen hittar du sydost om Chania. För den som istället vill uppleva ett dramatiskt landskap går det att ta sig österut. Bali är omgärdat av fem små bukter och har kullar, höga uddar och smala stränder. Det bästa sättet att verkligen få uppleva landskapet är att hyra en båt och se det utifrån havet. Vill man uppleva mer finns det. Kreta är stor och det märks även på utbudet av naturupplevelser och sevärdheter. Med båt kan man ta sig ut till den öde ön Hrysi där man hittar en sandig strand.

Spännande platser att besöka

Gillar man grottor att uppleva mystik kan man enkelt ta sig till Matala som bjuder på ett dussin vid kanten av stränderna. Den här stranden var väldigt populär på 60-talet då hippies kom på att de skulle bosätta sig i grottorna. Kommer man rätt tid på året kan man också få uppleva havssköldpaddor då det är en populär strand för dem när det kommer till äggläggning. Hit tar man sig enkelt med buss ungefär två timmar från Heraklion. På östra Kreta vid foten av branta berg ligger Xerokambos. Platsen är tack vare de branta bergen isolerad, men bjuder på en fantastisk sandstrand. För att ta sig hit krävs det att man har en bil och det är en upplevelse i sig att ta sig genom det fantastiska landskapet.

En annan del av historian

Det högsta berget på Kreta är hela 2500 meter över havet, Psiloritis och de bjuder på vackra vyer över byarna i Amaridalen. Bland all vacker natur finns en lång historia som sträcker sig många århundraden tillbaka i tiden. Det finns en klosterruin som heter Arkadi som har varit en viktig del genom historien. Under tiden när Turkiet styrde på ön sökte många människor skydd i klostret och medan de sökte skydd dog de av ammunition som exploderade. Lite mer av historien som även den är sorglig hittar man ute på ön Spinalonga dit leprasjuka forslades och begravdes. Den kallas även “the island of the dead” och har varit obebodd sedan den sista leprasjuka dog 1953.

Det roliga med Kreta är förutom en massa kultur och natur finns det ett riklig kök som bjuder på många fantastiska rätter. Dessutom finns det bra shopping på ön och de har blivit kända för sina kryddor och lädervaror.