Kreta – Greklands största ö

När du landar på Kreta har du kommit till den sydligaste Europeiska ön i Medelhavet. Här gör de afrikanska vindarna det varmt om somrarna och mellan juni till augusti blir det väldigt varmt. Värmen kan göra att det passar bättre att åka hit till under våren eller hösten då temperaturerna ligger på mer behagliga nivåer. Den största staden för turisterna är Chania med sina stora hotellkomplex. Här samlas massvis med turister under sommaren och för den som gillar turistparadis är det rätt plats att vara på. Ön är långsmal och är hela 25 mil lång och två till sju meter bred och det gör den till Greklands största ö.

För den som vill ha mer av det genuint grekiska kan det vara bra att leta sig från kusten med alla hotell vid Chania och ta sig in till själva staden. Här finns marknader med spännande matvaror och artiklar, ett arkeologiskt museum och Janisjarmoskén. Tar man sig lite mer österut hittar man en mer bergig natur. För den som gillar vandring och att uppleva natur är en rekommendation att ta sig till Lefka Ori och vandra i Samariaravinen. Det är en fantastiskt upplevelse att vandra genom Europas djupaste dal. Något som präglar öns byggnader runt om är de vackra venetianska husen. I staden Rethymnon är det extra tydligt och här finns även den gamla borgen La Fortezza. Sommartid samlas det massor av turister här och uteserveringarna är fulla med folk. Staden som står för mer liv på ön är huvudstaden Heraklion även om den inte är lika spännande vad gäller kultur och husarkitektur. Staden sägs ofta vara ren och fräsch samtidigt som dofter på marknadsgatan Agora från slaktdjur och frukt blandas in och skapar atmosfär.

En härliga historia långt tillbaka

En plats som rekommenderas att besöka är det arkeologiska museet. Den grekiska historien är fylld sedan urminnes tider med både händelser och fakta och museet bjuder på många intressanta saker. Bara några kilometer från det hittar vi det kända palatset i Knossos. Här står ruinerna från 1300-talet f Kr och är en riktigt fornminnesattraktion. Det här är en av de mest berömda lämningarna från den minoiska civilisationen. Något man ska säga om Kreta är att det finns mer turister än greker, men det är som på de flesta andra grekiska öar under turistsäsongen.

För den som vill resa till ön är det lättast att åka med charter. Reguljärflygen går till Aten och därifrån går det att ta sig vidare med inrikesflyg ut till ön. Det går också färjor från Aten ut till flera städer på ön. För att boka boende finns det många möjligheter på Kreta. De mer vågade kan passa på att åka utan att boka något boende och hitta ett bland alla de som står och erbjuder vid färjeläget. För den som vill ha ett mer ordnat boende finns det mycket att välja på. Här finns både hotell i olika prisklasser, det finns vandrarhem och campingar. Det finns även möjlighet att hyra rum från någon  privat.