Maldiverna – världens vackraste öar

Det är något om gör Maldiverna till något alldeles extra. Betänk att öarna där turisterna samlas är öar som varit obebodda innan och att de har fått utvecklas helt i sin egen takt genom åren. När det sedan kommer till att besöka de öar som ännu inte har blivit exploaterade handlar det dessutom om att man inte ens får vistas på öarna efter mörkrets intrång. Det gör bara att öarna känns så spännande och exotiska. Lägg sedan till en fantastisk natur, vackert hav och härligt väder så har du precis den där drömmen som alla talar om när det handlar om Maldiverna.

Bakom hotell och paradisstränder finns ett land. Till ytan är det lika stort som Portugal, men det som skiljer är att Maldiverna till största del består av vatten och hav. Hela 99,7 % är hav och det är bara de 2,3 % som är kvar som består av dessa öar som är så vackra att man tappar andan.

Exploaterades sent

Maldiverna upptäcktes som semesterparadis först på 70-talet, men under många år var det bara hippies och äventyrare som tog sig hit. Landets styre utvecklades de kommande tio åren och under den perioden började turisterna komma. Idag finns det hela 73 öar som i första hand räknas som hotellöar. Det har byggts en resort och runt den kretsar allt som händer på ön. Maldiverna har också världens minsta huvudstad som påminner om ett Manhattan som har krympt ihop. Resten av de 1190 öarna som landet består av är till stor del orörda med sina härliga vackra natur kvar.

För det mesta ordnas paketresor till Maldiverna. För den som vill upptäcka öarna går det båtar mellan öarna, men eftersom det är förbjudet för turister att stanna över på öarna är det svårt att se allt de man önskar. Det finns två platser det går att resa fritt mellan. Det är den nya konstgjorda ön Hulumale och ön med flygplatsen, Hulule.

Resa till Maldiverna på egen hand

Vill man åka själv till de här underbara öarna gäller det att man tar kontakt med en resebyrå för att söka resetillstånd för att få resa på egen hand. Det är The Mininstry of Atolls Administration som står för dem och åker man på en arrangerad resa av ett hotell behövs inte tillstånden. För den som har en större resebudget går det att ta flyg med någon av de sjöflygplansbolagen som finns. Hotell kan också bokas via sjöflygbolaget och allt är gjort för att man ska kunna njuta fullt ut av att vara på öarna.

Här går det inte att resa utan att ha bokat hotell. Reglerna gör det svårt och det är lättast att boka hemifrån. För den som väljer att boka själv brukar hotellen sällan hamna under 1000 :- per natt och det blir betydligt bättre att boka en paketresa. Vill man ändå resa själv är rekommendationen att man tar sig till huvudstaden där turister och lokalbefolkning lever och är tillsammans. Det kvittar lite var man bor för har man sökt sig till Maldiverna är det oftast de vackra stränderna som först och främst lockar.