Mykonos – det grekiska paradiset

Mykonos är känd för att ha en av de absolut vackraste städerna runt Egeiska havet. Här samlas människor från hela världen för att besöka den vackra lilla staden med sitt stora utbud. Det är främst i åldern 20-30 personer kommer hit för att ta del av det nattliga utelivet som förvandlar semestern till en oförglömlig tid. Det var under 70-talet som storstadfolket hittade hit och de släppte aldrig tagit om denna vackra pärla.  Mykonos har också gjort sig känd för att vara en samlingsplats för homosexuella och det är stränderna och klubbarna som lockar. Det kan vara en stor del av anledningarna till att staden har fått ett så pass gott rykte för att ha chica jetsetklubbar och har blivit lite av ett partyparadis.

Kontrasternas ö

Det finns en kontrast till partylivet. Staden präglas av fridfulla torg, kajer där du kan sitta och äta din middag och njuta av tillvaron, tysta gränder med fantastisk arkitektur på byggnaderna. Charmen ligger också till stor del i just det att husen se ut som små söta sockerbitar med typiskt grekiskt blåa fönsterluckor som ger en smak av Medelhavet. Staden har stannat i tiden och det känns som att befinna sig i en annan dimension. Det har också mycket att göra med att det är få saker som har förändrats sedan turkarna styrde över Grekland och det var ända tillbaka till 1800-talet.

 Mykonos

Mykonos är lite av en myt. Med 6000 invånare lyckas den lilla ön varje år ta emot runt en miljon turister. Det är otroliga siffror för så få invånare. Ön är bara 75 kvadratkilometer stor och når som högst 372 meter över havet. Det är berget Profeten Ilias som är högsta punkten. Ön är känd för att ha ett torrt och brunt land med märkliga stenformationer som en kontrast till de vackra vita stränderna som ön delar med sig av. Här erbjuds bra vindsurfing och tillsammans med det härliga klimatet har det blivit en samlingspunkt för många vindsurfare. Ön ligger i topp i den grekiska övärlden vad gäller utbudet av stränder och nattliv. Få öar kan mäta sig med Mykonos även om Rhodos är populär bland svenskarna. Historien på ön sträcker sig ända tillbaka till runt 900 f Kr, men när de antika städerna som byggts upp förde krig mot romarna förstördes mycket av det gamla.

Bra utbud

Det är lätt att ta sig till Mykonos med båt. Det går färjor mellan många närliggande öar. En tur om dagen går till Kreta och för den som vill flyga finns det flyg mellan Aten och Mykonos. För att ta sig runt på ön när man har kommit dit finns det gott om lokala bussar och för den som vill ta sig runt på egen hand finns det uthyrare av cyklar, mopeder, jeepar och mc. Det skiljer sig i priser och det bästa är att kolla runt lite innan man bokar något. När det kommer till att hyra boende finns det rumsuthyrare som erbjuder boende direkt när man kliver av båten. Högsäsong kan det vara bra att boka innan. Generellt är Mykonos dyrare än många andra öar, men under lågsäsong går det att få boende för runt en tredjedel eller en fjärdedel.