NYHETER

Fernando de Noronha,ett dykparadis

Postat av on jun 26, 2019 in BLOG | Kommentarer inaktiverade för Fernando de Noronha,ett dykparadis

Fernando de Noronha,ett dykparadis

Fernando de Noronha är en ögrupp som ligger i Atlanten utanför Brasiliens kust. Ögruppen har fått sitt namn efter den största ön som har 91 % av den totala landmassan. Här finns endast två säsonger. Den regniga perioden som infaller mellan januari och augusti och den torra perioden som infinner sig under resten utav året. Här växer det i huvudsak buskar och mycket slingerväxter. Djurriket är också väldigt fantastiskt. Här finner du både albatrosser, spinnerdelfiner och sköldpaddor som de vanligaste djuren. Men i dessa 15 korallrev lever det faktiskt hundratals olika djurarter. Idag är cirka 70 % av ögruppen en nationalpark. Detta för att bevara miljön både till havs och på land. Vädret här håller en rätt jämn temperatur under hela året. Det ligger mellan 26 till 30 grader. Vattnet håller ungefär 25 till 27 grader också det året runt.

Aktiviteter

Här finns underbara stränder och fantastiska möjligheter till både snorkling och dykning. Vattnet är klart och många dykare kommer hit för de anser att det är det perfekta vattnet att dyka eller snorkla i. Du kan även gå en dykarkurs här och även hyra all utrustning som behövs. I Fernando de Noronha ligger dykcentrat som har en 48 meter lång catamaran, en speciell båt, för sin dagliga verksamhet inom dykning. Undervattensvärlden är en skönhet med alla växter och djur. Här ser man många sköldpaddor och otroligt vackra fiskar. Har man tur kan man även stöta på delfiner. Om du dyker med en grupp så kan det även arrangeras dykning på natten som ska vara något alldeles speciellt. Här är det oftast mycket lugnt på kvällen och eftersom vattnet är så klart så ser man bra även under ytan. Men det finns även annat att göra.

Man kan till exempel surfa om man vill det. Bara ligga på en av de vackra stränderna och ta det lugnt om det passar bättre. Vill du se lite mer av omgivningarna kan du ta en minikryssning på cirka tre timmar och åka runt mellan de olika öarna. De gör även uppehåll så att man kan bada eller snorkla på lite olika ställen under färden. Vill du åka själv går det också alldeles utmärkt att hyra sig en liten mindre båt och ge sig iväg på sin egen upptäcksfärd. På kvällen arrangeras det även speciella båtturer ut till havs för att få uppleva en fantastisk vacker solnedgång.

Boende och mat

Här finns det boende i alla prisklasser. Allt beroende på din plånbok och vad det är du är ute efter. Från små gästhus med egen matlagning till de stora lyxiga hotellen med allt inkluderat. Här finns också ett överflöd av olika restauranger som precis som hotellen har väldigt olika prisklasser. Tre eller fyra rätters middagar på vita fina dukar och tygservetter med monogram. Eller du kanske föredrar små krypin som är riktigt billiga och som har riktigt god mat även de. Men där den där extra servicen, som du får betal dyrt för, inte finns med. Men självklart finns det mellanting också. Små fina restauranger som de flesta turister går till och som kanske lokalbefolkningen också besöker ibland. Många har live musik och det är en lättsam. stämning. bland gästerna.

Bora Bora en av världens bästa ö

Postat av on feb 17, 2019 in BLOG | Kommentarer inaktiverade för Bora Bora en av världens bästa ö

Bora Bora en av världens bästa ö

Bora Bora är en vulkanisk uppskattad semesterö på 30,55 kvm, med ca 10 600 invånare som ligger i Franska Polynesien i södra Stilla havet och tillhör Sällskapsöarna. Huvudorten på Bora Bora heter Vaitape och ligger på västra sidan av ön, mitt emot huvudkanalen i lagunen. (mer…)

Ibiza – mer än bara partyliv

Postat av on aug 10, 2018 in BLOG | Kommentarer inaktiverade för Ibiza – mer än bara partyliv

Ibiza – mer än bara partyliv

Det första som kommer upp om någon nämner Ibiza är att det är en ö fylld med partysugna ungdomar och sedan tar det stopp där. (mer…)

Antigua

Postat av on jul 29, 2018 in BLOG | Kommentarer inaktiverade för Antigua

Antigua

Letar du stränder har du kommit rätt när du kliver av på Antigua. Med sina 365 stränder kan ön erbjuda en strand per dag året om. Förutom att det är härligt lyxigt väder råder en atmosfär av lyx och romantik på ön. Man får dela ön med rika engelsmän och välbeställda nordamerikaner som precis som vi svenskar åker för det kristallklara havet och de vita stränderna. Antigua är tillsammans med sin systerö Barbuda i topp vad gäller Karibiens destinationer.

(mer…)

Bali – måste upplevas på plats

Postat av on jul 14, 2018 in BLOG | Kommentarer inaktiverade för Bali – måste upplevas på plats

Bali – måste upplevas på plats

Är det Bali som ö man vill upptäcka finns det mer utanför turistområdena. Lite av det som gör öns charm är just alla kontrasterna. Den otroliga grönska som finns runtom på ön och det härligt turkosa vattnet som är alldeles klart utanför de vackra stränderna. Självklart går det att spendera dagarna på en solstol vid havet och bara njuta av de härliga brisarna och solen, men uppe på land finns det massor att se och göra som faktiskt bara Bali kan erbjuda. (mer…)

Kreta – en söderhavspärla i Medelhavet

Postat av on jul 13, 2018 in BLOG | Kommentarer inaktiverade för Kreta – en söderhavspärla i Medelhavet

Kreta – en söderhavspärla i Medelhavet

Tänk dig känslan av att befinna dig i Söderhavet, men restiden är som att åka söderut i Europa. På Kreta är det möjligt om du tar dig till Elafonisi. Här hittar du en strand med härligt sand som går i toner av vitt och rosa.  Den turkosblå havet och den milslånga stranden gör att tankarna för dig till Söderhavet samtidigt som afrikanska vindar kommer med värme. Det är Kreta som är platsen att ta sig till för att få uppleva de här kontrasterna utan långa flygtider. För att ta dig till stranden kan du ta buss från Chania som tar ca två och en halv timme. Det är dessutom barnvänligt och passar alla.

(mer…)

Kreta – Greklands största ö

Postat av on jun 28, 2018 in BLOG | Kommentarer inaktiverade för Kreta – Greklands största ö

Kreta – Greklands största ö

När du landar på Kreta har du kommit till den sydligaste Europeiska ön i Medelhavet. Här gör de afrikanska vindarna det varmt om somrarna och mellan juni till augusti blir det väldigt varmt. Värmen kan göra att det passar bättre att åka hit till under våren eller hösten då temperaturerna ligger på mer behagliga nivåer. Den största staden för turisterna är Chania med sina stora hotellkomplex. Här samlas massvis med turister under sommaren och för den som gillar turistparadis är det rätt plats att vara på. Ön är långsmal och är hela 25 mil lång och två till sju meter bred och det gör den till Greklands största ö.

(mer…)

Sicilien – med maffian i bakgrunden

Postat av on jun 13, 2018 in BLOG | Kommentarer inaktiverade för Sicilien – med maffian i bakgrunden

Sicilien – med maffian i bakgrunden

Siciliens största och mest kända turistort ligger på östkusten och heter Taormina. Förutom den grekiska amfiteatern har staden egentligen inte så mycket sevärdheter, men miljön är en attraktion i sig. Taormina, som är en brant liten stad med massor av trappor, ligger på en klipphylla 200 meter ovanför Naxosbukten, där det finns fina stränder. På huvudgatan Corso Umberto flanerar man fram och tillbaka, och här finns ett stort utbud av kaféer, restauranger med pizza bakad i vedeldade ugnar och butiker med härligt utbud för att ta med sig stämningen hem.

(mer…)

Samos – en annorlunda grekisk ö

Postat av on jun 7, 2018 in BLOG | Kommentarer inaktiverade för Samos – en annorlunda grekisk ö

Samos – en annorlunda grekisk ö

Det finns något som kännetecknar Samos från de andra grekiska öarna och det är de gröna skogarna. Den här ön bjuder på gröna dalar och slätter med olivlundar samtidigt som man kan vända sig om och mötas av höga bergsmassiv och kullar som pryds av pinjeträd. Ön ligger bara en kilometer från Turkiet och den närmaste staden är Kusadasi. Här bor runt 30 000 invånare året runt och ön är relativt stor med sina 470 kvadratkilometer. En av de saker som invånarna är extra stolt över är det vin de producerar här. Det är ett sätt vin, som kallas Samosvin, och det har blivit lovprisad av flera stora personer. De är också producenter av andra varor och bland annat oliver och citrusfrukter tillhör deras exportvaror.

(mer…)

Vulkanön Island

Postat av on maj 26, 2018 in BLOG | Kommentarer inaktiverade för Vulkanön Island

Vulkanön Island

Vi har länge haft en dröm att under en vecka köra runt Ringvägen på Island, den väg som går runt hela ön. Till slut hade vi sparat ihop nog med pengar för att kunna genomföra det. På Island hade vi varit förr men vi hade aldrig hyrt bil för att själva åka runt. Istället har det handlat om buss och guidade turer. Därför blev det extra spännande nu när vi skulle kunna stanna till precis var som helst där vi ser något vackert att fota. Det första man bör göra när man kommer till Island och innan man påbörjat sin resa runt ön, är att besöka turistcentret i Reykjavik. Där vet de allt som är värt att veta om Ringvägen. Vi fick kartor och väldigt mycket hjälp av dem. Du kunde också hjälpa oss att boka boende vid några orter efter vägen där de tipsade om något speciellt. De hjälpte oss för övrigt även att boka en natt på lyxhotellet Ranga mitt ute på landsbygden nära Selfoss. Det var en upplevelse utöver det vanliga. Att få bo på samma hotell som så många kändisar och kungligheter.

Köra Ringvägen

Islands Ringväg är även känd som Þjóðvegur 1 eller Väg 1. Det är en nationell väg som sträcker sig runt landet och samtidigt förbinder alla större städer. Ringvägen är inte så väldigt långt egentligen men den är Islands längsta väg med sina 1332 kilometer. Ringvägen är mestadels tvåfilig och asfalterad, även om vissa sektioner är bredare än så. Men det kan lika gärna vara tvärtom, att det vara finns en fil över broar och liknande. Vill man se så mycket som möjligt av Island så är et en bra idé att ge sig an Ringvägen. Den täcker större delar av landet och passerar precis vid, eller mycket nära, många av Islands mest kända och anmärkningsvärda sevärdheter. Dessutom är det både lätt att hitta och lätt att finna boende längs vägen. I teorin skulle man faktiskt kunna köra runt hela Island på ett dygn men vad vore vitsen med dfet? Då skulle man inte se någonting. Därför är en vecka rätt lagom om man vill hinna med att stanna till vid alla sevärdheter. Skulle det vara så att man har kortare tid än en vecka så kan man exempelvis bestämma sig för att uppleva ett visst område bara. Man kan välja att ge sig an vägen från vilket håll man vill, medsols eller motsols. Åker man motsols från huvudstaden så kommer man alltså att få se södra delen av landet först. Där är även de platser som värst drabbats av vulkanutbrott, vilket man bland annat kan se på de svarta stränder som finns. Södra Island är mycket mer trafikerat än de norra delarna, därför kan det vara lite av en lättnad när man kommer ifrån de mer besökta platserna till de platser i norr som man kan njuta i princip själv.

Vilken årstid som helst

Resan går att göra såväl sommatid som vintertid, vilket man väljer kan ju bero på vad man vill uppleva under färden. En sak är alltid coolare att uppleva på vintern, det är Blå Lagunen. Det är något speciellt att sänka ned kroppen i det varma, ångande vattnet när det är minusgrader i luften. Du kommer inte att frysa. Det är för övrigt många som väljer att stanna till vid Blå Lagunen på väg från flygplatsen till Reykjavik eftersom Blå Lagunen ligger mellan dessa.

Glaciärer och valar

Glaciärer och valar

Island är full av glaciärer, de är fantastiska att uppleva. Till exempel en av Islands nationalparker, Skaftafell. Det finns många aktiviteter du kan göra där, glaciärpromenader till exempel. Du bör verkligen boka en glaciäraktivitet på Skatafell, du kommer inte att ångra dig. Det finns en magisk plats som heter Jökulsárlón lagun, det är en annan av de platser man inte får missa. I Hofnområdet måste man bara ta avstickaren till Hengifoss vattenfall, det är både imponerane och annorlunda än de andra. Den lilla fiskestaden Djúpivogur erbjuder några höjdpunkter, bland annat en konstinstallation av stenägg (Eggin i Gleðivík), där varje ägg representerar en fågel som du kan hitta på Island. Djúpivogur är en populär plats för fågelskådning också. I hela området finns också lokala konstnärer som har öppnat sina pittoreska studior för besökare, och det är definitivt värt ett besök. Om du vill kolla på valar så är det bästa stället att göra det i Husavik, även om det erbjuds i Reykjavik också. På Norra Island är det dock bättre förutsättningar för att möta valar i fritt tillstånd.

Rid islandshäst

Om det är någonting ni ska köpa med er från Island så är det ullkläder av alla de slag. Tröjor och capes av isländs fårull är fantastiska och dessutom står de emot regn. Vätan bara rinner av. Sen får man inte missa att ta en tur på islandshäst, se bara till att inte överdriva dina ridvanor eftersom islänningar inte mätar ridvana på samma sätt som vi. Dagtid hade vi aldrig uppkoppling utan enbart på de hotell eller Bed & Breakfast som vi stannade över på. Kvällarna tog vi det oftast lugnt och spelade schack eller något annat spel som intresserade oss för tillfället. Vi kollade även på isländsk tv så mycket vi kunde för att lättare kunna lära oss språket. Dessutom passade vi på att ladda upp alla bilder och videos till dropbox när vi hade wifi.