Restauranger i Stockholms skärgård

Strandnära Öregrund: Strandnära ligger i hamninloppet till en idylliska stad, nämligen Öregrund i nordliga Roslagen. I den mysiga lilla sjöboden kan man plocka sig en egen lunchtallrik från ett stort utbud av sådant som rökt fisk, skaldjur, många sillinläggningar och röror. Låna en filt och du kan slå dig ner på klipporna vid vattnet för att äta. Bredvid butiken ligger Strandnära Bistro & Bar. Här kan du njuta av luncher dagtid och skaldjur kvällstid. Till maten kan du välja mellan utvalda viner och lokalbryggd öl. Prova gärna den egenkryddade snapsen. Örter plockas från Gräsö skärgård.

Hos restaurang Strandnära trivs särskilt du som uppskattar goda råvaror och vin och gillar live-band.

Rödlöga: Här finns ingen krog fast ett härligt litet café som ingen bör missa. Rödlöga är en äkta, unikoch ganska liten skärgårdsö som ligger så långt ut i havsbandet man överhuvudtaget kan komma. Intill caféet ligger även en matbod med delikatesser som du kan ta med dig till nästa picknick.

Furusunds värdshus: August Strindberg & Astrid Lindgrens gamla pittoreska semesterort Furusund erbjuder en högklassig och stor restaurang som har öppet året. Eller i vilket fall under stora delar av det. Precis vid sundet och farleden hittar du utsikt att njuta av, god mat och dessutom kan du stanna över natten på det nyrenoverade hotellet.

Furusunds värdshus är ett perfekt resmål för den som vill njuta av skärgården en helg eller bara ta en god lunch i vacker miljö.

Fejan Krog: Efter en omfattande brand som härjade för några år sen tog Pelle Lydmar över driften. I år har det redan blivit ett favoritställe för många. Väldigt bra service finns här, liksom god mat, härliga drinkar och lagom vinlista i underbar vacker miljö. Ett självklart ställe är det här att besöka! Bryggan ligger precis vid restaurangen och man tar sig hit med passbåt direkt från Stockholm. Ett tips för drinkälskaren är att testa deras mycket goda Moscow Mule.

LinanäsPå Ljusterö ligger Linanäs och här erbjuds flera matmöjligheter precis vid gästhamnen. Är man inte sugen på ostron och bubbel på krogen så kan man ta en burgare på bryggan istället. Linanäs erbjuder dessutom lite äkta fart och fläkt med olika liveband och temakvällar.

Linanäs är ett måste för den som gillar att titta på folk, äta en bit god mat och njuta av solnedgången med ett gott glas vin i handen.

Svartsö krog: Mellan Ljusterö och Möja hittar du stället Svartsö krog. Hit tar man sig enkelt med egen båt eller så använder man sig så klart av Waxholmsbolagets båtar. Här erbjuds smakrik mat, alltid efter säsong och med fokus på bra service och råvaror. På svartsjö kan man alltid sätta guldkant på tillvaron genom att hyra ett inrett canvastält över natten – deluxe camping precis vid vattnet.

Varvet Högmarsö: På ett gammalt båtvarv på ön Högmarsö kan du avnjuta en bättre lunch eller om du föredrar det – en middag i kul miljö. På menyn finns något som passar alla, och inte minst finns massor av spännande saker för barnen att titta på.

Till Högmarsö hittar man lätt och man kan dessutom åka hit med både båt och bil.