Rhodos – en grekisk sagoö

Namnet Rhodos känner alla till, men få vet att ön har sådant utbud att det finns något för alla. Visserligen skrivs det om många platser för att locka besökare fast det är på Rhodos det stämmer. För historikern finns det intressant att se ända tillbaka till de grekiska gudarna och Rhodos sägs ha varit guden Helios favoritö. På Rhodos finns den gamla staden, med samma namn. Den är numer Europas största medeltida stadskärna som fortfarande är bebodd och finns idag med på Unescos världsarvslista.

Det som gör Rhodos populär

Det finns många faktorer som gör att det årligen söker sig hit runt en miljon turister. Den fantastiska historian runt ön tillsammans med härliga stränder och det faktum att solen faktiskt skiner hela 300 av årets 365 dagar. Här blandas inte bara det underbara med de grekiska öarna som innefattar maten, solen, de underbara stränder där det går att bada utan även en vacker natur, städer och landsbygd.

Den gamla staden bjuder in till vackra byggnader och känslan att ta sig tillbaka till medeltiden. Det är nästan så att man kan känna hur korsriddarna kunde ta sig fram mellan husen bakom de mer moderna turiststråken. Vill man härifrån ta sig ner för ett svalkande dopp i havet är det inte långt till närmaste strand förbi murarna som vaktar de gamla byggnaderna som katedral, borg och minareter.

Precis som du tänker dig den grekiska drömmen går du på gator där kläder hänger på tork över balkongerna tillsammans med handdukar när du går från Kallithea ner mot Lardos. När du kommer längre söderut blir hotellen färre och stränderna har färre besökare. Det är inte förrän du kommer till den sydligaste spetsen som du får mer sällskap igen. Här hittar du vindsurfare som väntar på att möta den rätta vågen ute på havet.

Mer än långa stränder

Rhodos är inte bara stränder. På den västra sidan av ön är det mindre exploaterat och här möts man även av ett mer bergigt landskap. Det finns riktigt höga berg på Rhodos och med 1200 meter är Atavyros den högsta toppen. Längs vägen upp växer vinodlingar som ger grönska. Precis som jag nämnde i början finns något för alla här. En del har bara sett delen där svenskar åker ner för en veckas partyliv, men här finns verkligen mer att uppleva. För den som gillar historia finns mängder av lämningar runtom på ön, stränder erbjuder fantastiska möjligheter till bad i det vackra blå havet samtidigt som det är möjligt att besöka den härliga landsbygden.

Från Sverige är det lätt att ta sig till ön. Det går charterflyg under semestertider och det går även att ta reguljärflyg till Aten och sedan vidare ut till ön. För att ta sig runt ute på ön finns gott om alternativ och det går bra att ta sig runt med de bussar som finns. Vill man ända ta sig runt på egen hand går det bra att hyra bil eller mc hos något av uthyrningsföretagen. Utbudet är stort vad gäller allt och det är en ö som verkligen kan leverera.