Samos – en annorlunda grekisk ö

Det finns något som kännetecknar Samos från de andra grekiska öarna och det är de gröna skogarna. Den här ön bjuder på gröna dalar och slätter med olivlundar samtidigt som man kan vända sig om och mötas av höga bergsmassiv och kullar som pryds av pinjeträd. Ön ligger bara en kilometer från Turkiet och den närmaste staden är Kusadasi. Här bor runt 30 000 invånare året runt och ön är relativt stor med sina 470 kvadratkilometer. En av de saker som invånarna är extra stolt över är det vin de producerar här. Det är ett sätt vin, som kallas Samosvin, och det har blivit lovprisad av flera stora personer. De är också producenter av andra varor och bland annat oliver och citrusfrukter tillhör deras exportvaror.

Mysiga städer

Den plats där turismen är störst på ön är den lilla byn Pythagorio, som ligger nere vid havet. Den ligger i en skyddande bukt på öns södra sida. Här finns det söta små hus och gator i kullersten som tar en fram mellan husen med tegeltak och järnbalkonger. Byn bjuder på mycket vad gäller barer, restauranger och här finns även något disko. Varje år besöks ön och byn av många turister, men de har ändå lyckats behålla sin charm och det känns verkligen som att befinna sig på en riktig grekisk ö utan mycket turism.

På norra sidan hittar vi huvudstaden och som med många andra grekiska öar har den samma namn som ön. För den som verkligen vill komma bort från turismen och uppleva det äkta grekiska är Samos platsen att åka till. Här finns det marknader, lummiga omgivningar, en härlig hamn och fantastiska mezebarer. För den som gillar vindsurfing är det den norra sidan som gäller, men staden Kokkari. Här är det mer blåsigt och vindarna bjuder in fina vågar som ger bra möjligheter till vindsurfing.

Härlig historia

Ön har som alla de andra grekiska öarna en anrik historia långt tillbaka i tiden. Precis som tanken på Pythagorio för en till Pythogaras bodde han även på ön, även om han senare flydde till Italien. Samos var under många år på 1400-talet utsatt för många piratattacker, men när ön fick annat styra började de upphöra. Ön blev grekisk först 1913 och tillhörde innan det Turkiet.

Det går att ta sig till ön med flyg eller båt. Charterflyg går direkt från Sverige under säsongen och vill man åka reguljärt är det flyg från Aten eller någon av de större öarna som flygen går till. Färjor går dagligen till de flesta andra öar och för att bäst ta reda på när och var kollar man på en uppdaterad turlista.

Väl på plats finns det flera alternativ för att ta sig runt på ön. Det finns busslinjer att ta eller om man föredrar att åka på egen hand finns det både moppe och bil att hyra. Det finns även rundturer med buss som anordnas av bussbolaget om man vill se öns alla pärlor under en dag. Det finns många boenden att välja på och många håller bra budget och är väldigt charmiga.