Seychellerna, indiska oceanen

Republiken Seychellerna ockuperar en skärgård med 115 granit- och korallrevöar spridda över mer än 1 miljon torg i vatten i Indiska oceanen, nordost om Madagaskar och 1600 km från Afrikas östkust. Skärgården bär namnet greven Moreau de Séchelles, finansministern för kung Louis XV och var i besittning av fransmännen fram till år 1814 då den avsattes till britterna efter Parisfördraget. Under britterna producerades spannmål, kokosnötter, bomull och sockerrör på plantagen och köpmän var särskilt kineserna, araberna och indier, som gav karaktären av ett mångkulturellt land. Sedan år 1976 har Seychellerna förklarat sitt oberoende genom att bli en republik och del av samväldet. Trots att skärgården under två århundraden var under engelskt styre, är det mest talade språket franska och namnen på öarna, bosättningarna och gatorna förblev också franska. Öarnas kultur är kreolsk, en blandning av europeiska och afrikanska inslag, till exempel dansen, somber moutia , som har mjuka rytmer. Musiken kombinerar indiska, kinesiska, europeiska och arabiska influenser och låtarna är ursprungligen böner som omvandlades av slavar till arbetslåtar.

Bra fakta om Seychellerna

På öarna varierar temperaturen mellan 26-29 grader celsius och från maj till oktober är klimatet torrt och varmt. Från december till mars ger den nordvästliga vinden ett fuktigare klimat. Skärgården har fördelen att vara utan stormar och orkaner, men eftersom det är nära Ekvatorn har öarna nackdelen av konstant, brinnande solljus.  Detta kräver konstant användning av de starkaste skyddsfaktorerna. Seychellerna har 444 kvadratkilometer och 90 tusen invånare, de flesta bor på ön Mahé, 153 km², där huvudstaden Victoria också ligger. De andra större öarna är Praslin och där det finns tjocka tropiska skogar och palmer med dubbla kokosnötter. Vidare öar inkluderar Silhouette som knappast är tillgänglig, La Digue, den privata ön Fregatte,  Aride som den nordligaste och där stora kolonier av sjöfåglar bor.  Slutligen är den ön Aldabra atoll där sköldpaddor bor, listade sedan 1982 i UNESCO: s världsarv och natur arv.

Seychellerna

Seychellerna

De olika öarna

De stora attraktionerna på öarna är skönheten i landskapen och det mångfaldiga marina livet som frivilligt har utvecklats i skyddade naturreservat. Denna exotiska skatt förblev nästan oupptäckt av turister fram till år 1971, då Seychellernas internationella flygplats öppnades på ön Mahé och är fortfarande den enda luftvägen i skärgården. Oceanfestivalen, en veckas årliga händelse, involverar alla element som gjorde Seychellerna till en fantastisk destination för en marinupplevelse. Sedan sin debut på 1990-talet har den främjat skärgården genom film- och fototävlingar med undersökningar under vattnet och olika paketerbjudande för dykningsturer.

Indiska oceanen

Indiska oceanen är världens tredje största hav. Den täcker cirka 20% av jordens yta, har en yta på 73 556 000 km² och havets volym uppskattas till 292,131 000 km³. Den avgränsas i norr av den indiska subkontinenten, i väster av den arabiska halvön och Afrika, i öster av Malaysia, Sundaöarna och Australien och i söder av Antarktishavet. Den största floden som rinner in i den Indiska oceanen är den afrikanska Zambezi-floden. Längst ner i Indiska oceanen ligger den centralindiska undervattensryggen med en nord-syd-riktning, trösklar och gropar av olika djup. Dessa gropar inkluderar Sunda Pit med ett maximalt djup på 7455 m och Diamond Pit med ett maximalt djup på 8047 m, vilket är det maximala djupet för det indiska havet.

Indiska oceanen

Indiska oceanen