Shetlandsöarna

Shetlandsöarna är långt ifrån palmer och milsvida stränder. Här är ett kargt landskap med konstanta vindar. Det finns saker som gör de här öarna till något extra ändå. Det är just det karga och det gemensamma nordiska ursprunget vi har. Det kan dessutom bli rätt varmt när man hittar en plats med lä en skön och härlig vårdag. En sak som slår en när man kommer till Fair Isle, som är huvudön är att språket man hör klingar på ett sätt som vi har i de nordiska språken. Stavningen påminner om våra nordiska språk och med voer som vår känner man sig hemma.

Det nordiska inflytandet lever kvar på öarna

Språket skiljer sig från den vanliga brittiskan och det är en av de största skillnaderna. Ordföljd och klang påminner mer om nordiska språk och ordföljden är inte som den brittiska engelskan. Precis som med mycket annat börjar det försvinna bort i och med att det kommer fler amerikanska tv-program och internet gör att engelska blir ett allt mer vanligt språk världen över. De nordiska språken var huvudspråk ända fram till 1472 då Skottland tog över öarna och har haft sedan dess.

För att ta sig till öarna kan man ta färja från Skottland eller med ett av de flygen som går över hit. Det är från de tre större skotska städerna Glasgow, Edinburgh och Aberdeen som det går regelbundna flygturer.

Öarna har byggts upp av handel och har därigenom kunnat byta till sig varor genom århundradena. Torsk och långa har bytts mot kläder, öl, säd och annat som de har haft behov av. Idag står öarna för Storbritanniens största oljefält vilket också gör att öarna lever och blomstrar än idag. Idag är det olika saker som tillverkas på de olika öarna och på Fair Isle till exempel är ön känd för att de har stickade textilier och sjöfågelkolonier som räknas som stora där ovanliga flyttfåglar kommer varje vår och höst. Valön, Whalsay, har varit bebodd i över 4000 år och är mest känd för fiskericentrum och är det än idag.

Här hittar man annat än solen

Det här är ingen plats man besöker för att uppleva värmen. Den varmaste månaden är augusti och med bara 14 grader förstår man att det finns annat att hitta här. Historian som finns och lever kvar på öarna är det som gör charmen tillsammans med de små gårdarna som är typiska för ett klimat som präglas av vind och att det är kargt. För den som gillar att fota går det att ta mystiska bilder och det omväxlande vädret ute på Atlanten gör att det går att få många upplevelser på en och samma dag.

Det finns ett djurliv på Shetlandsöarna och det prefix shetland som har använts för alla. Mest känd är shetlandsponnyn, en härdig hästras som genom alla åren har varit väldigt lite och härdig för att överleva klimatet. Sedan finns det bland annat shetlandsko och shetlandsget med många fler. Det gemensamma för alla djursorterna är just att de är väldigt härdiga.