Sicilien – med maffian i bakgrunden

Siciliens största och mest kända turistort ligger på östkusten och heter Taormina. Förutom den grekiska amfiteatern har staden egentligen inte så mycket sevärdheter, men miljön är en attraktion i sig. Taormina, som är en brant liten stad med massor av trappor, ligger på en klipphylla 200 meter ovanför Naxosbukten, där det finns fina stränder. På huvudgatan Corso Umberto flanerar man fram och tillbaka, och här finns ett stort utbud av kaféer, restauranger med pizza bakad i vedeldade ugnar och butiker med härligt utbud för att ta med sig stämningen hem.

Charmen i många städer finns kvar

För den som vill ta sig till stränderna finns det en linbana som går att ta hela vägen ned. En av de badorter som ligger nära heter Giardini-Naxos och när du tar dig hit hittar du något annat än uppe i Taormina. Här är det fullt av hotell som ligger nära stranden. Den som reser hit för att bada och njuta av solen och stränderna bör leta efter ett hotell här nere. Den som istället vill ha mer kultur och charmigt stadsliv på äkta italienskt vis bor bättre i Taormina.

Letar man sig istället till den västra sidan hittar man staden Palermo som räknas till Siciliens huvudstad. Den lilla staden Cefalú ligger också här. Det är en liten semesterort som är en hamnstad och badort. Den har lyckats behålla den ursprungliga charmen och är inte så exploaterad av turismen.  Åker man vidare till den nordöstra sidan hittar man Etna. Vulkanen som är levande och sprutar ut små askmoln med jämna mellanrum. Etna är rolig att besöka både vinter som sommartid. Vintertid erbjuder vulkanen rolig skidåkning med allt från lätta nybörjarbackar till heliskiing. Sommartid präglas vulkanens nedre delar av blommande olivträd, apelsiner, citroner och mandariner som förgyller naturen med vackra färger. Det som skiljer Sicilien mot fastlandet är att det har ett eget självstyregentemot Roms politiker, även om det tillhör Italien.

Det är lätt att ta sig hit

För den som vill ta sig till ön går det charter direkt från Sverige. Vill man åka reguljärflyg går det att göra till Palermo eller Catania. Det går även att byta i Rom, men flygbolag som Ryanair och Norwegian har direktflyg ner till ön. När man har landat på ön finns det bra förbindelser mellan städerna och flygplatserna. Det går även att ta sig från fastlandet ut till ön genom att ta en färja. De går från Genova, Livorno, Napoli och Cagliari. Närheten till Malta och Tunisien gör att det även går att åka färja till eller från de länderna. När man är på ön är det lätt att ta sig runt med de busslinjer som finns. Det finns även biluthyrningsfirmor, men de har åldersgräns på 21 eller 23 år och det är bra att kolla upp innan.

Sicilien är känd för sin fantastiska matkultur och när du är här bör du testa på någon av deras fisk- eller skaldjursrätter som de är kända för. Självklart har de god italiensk glass, pasta och pizza som är i världsklass, men det är just fiskrätterna som är speciellt kända för att hålla fantastisk klass.