Vackra okända platser

Vanligtvis åker svenskar på ungefär tolv miljoner fritidsresor om året, men under det senaste året har pandemin bromsat upp utlandsresorna rejält. Under 2020 minskade siffran med 84%, och svenskarna åkte endast på 1,9 miljoner fritidsresor utomlands. I takt med att restriktionerna släpps och världen går framåt kan man snart våga sig utomlands igen. Men i stället för att åka till det gamla semesterstället man vanligtvis besöker, är det dags att upptäcka något nytt. Här är två unika, spännande och vackra ställen som man ska vara lycklig om man fått besöka.

Kappadokien

I centrala Turkiet hittar man det vackra och dramatiska landskapet Kappadokien. Det landskap där det idag cirkulerar maffiga luftballonger i vackra solnedgångar, och som består av kuliss-liknande berg, stod det en gång i tiden tre vulkaner. Men miljontals år senare har naturens egna krafter med hjälp av vind och regn lyckats skapa den vackra miljön man ser idag. Kappadokien skiljer sig mycket från de annars ganska turistiga ställena runt om Turkiet, som man gärna åker till på solsemester med familjen. Kappadokien är snarare för äventyraren som letar efter en aktiv resa i en slående vacker miljö.

Landskapets dramatiska berg har gjort det möjligt att gå fantastiska vandringsturer, samt ett ställe att yoga på i både gryning och soluppgång. Förutom det finns det möjlighet till att upptäcka en underjordisk stad, åka luftballong eller cykla i bergen (mountainbike). Kappadokien är helt enkelt ett måste för den sportiga människan som vill upptäcka något nytt, och går bra att åka till både ensam och i gäng. Om man tycker detta låter spännande kan man läsa mer om Kappadokiens sevärdheter och aktiviteter här.

Påskön

Påskön
Påskön

Mitt ute i Stilla Havet hittar man ön Easter Island (Påskön). Den närmaste bebodda platsen är ungefär 200 mil bort, vilket gör Påskön till en av de mest avlägsna bebodda platserna i hela världen. Förutom att ön är så pass isolerad från omvärlden, är deras stenstatyer någon som är ikoniskt för ön. Historien bakom stenstatyerna, moai, är komplicerad och det är svårt att sätta händelserna bakom dem i en kronologisk ordning. Man tror däremot att invånarna, Rapa Nui-folket, skapade dessa stenstatyer med med ansikten på för minst 1000 år sedan. Det finns drygt 1000 statyer, både färdiga och ofärdiga, som är utspridda längs med hela ön. Mysteriumet är dock hur befolkningen lyckades förflytta statyerna, och man tror att de måste ha skapat slädar utav trä med hjälp av öns naturresurser.

Idag tror många att befolkningen rensade Påskön på träd på grund av mängden material som behövdes för att förflytta och resa stenstatyerna, och denna historia har kommit att bli en symbol för miljöförstöring runtom världen. Däremot påstår andra att detta bara är en myt, men oavsett vad som stämmer och vad som inte gör det, kvarstår ett faktum: Påskön och moai är ett måste att se. De ståtliga men samtidigt mystiska statyerna tillsammans med den vackra miljön gör det svårt att inte vilja se ön med egna ögon. Skåningen Marcus Edensky är en av de 7750 människor som bor på ön. Edensky driver en resebyrå där han hjälper turister att kunna guida sig runt smidigt på Påskön.