Vulkanön Island

Vi har länge haft en dröm att under en vecka köra runt Ringvägen på Island, den väg som går runt hela ön. Till slut hade vi sparat ihop nog med pengar för att kunna genomföra det. På Island hade vi varit förr men vi hade aldrig hyrt bil för att själva åka runt. Istället har det handlat om buss och guidade turer. Därför blev det extra spännande nu när vi skulle kunna stanna till precis var som helst där vi ser något vackert att fota. Det första man bör göra när man kommer till Island och innan man påbörjat sin resa runt ön, är att besöka turistcentret i Reykjavik. Där vet de allt som är värt att veta om Ringvägen. Vi fick kartor och väldigt mycket hjälp av dem. Du kunde också hjälpa oss att boka boende vid några orter efter vägen där de tipsade om något speciellt. De hjälpte oss för övrigt även att boka en natt på lyxhotellet Ranga mitt ute på landsbygden nära Selfoss. Det var en upplevelse utöver det vanliga. Att få bo på samma hotell som så många kändisar och kungligheter.

Köra Ringvägen

Islands Ringväg är även känd som Þjóðvegur 1 eller Väg 1. Det är en nationell väg som sträcker sig runt landet och samtidigt förbinder alla större städer. Ringvägen är inte så väldigt långt egentligen men den är Islands längsta väg med sina 1332 kilometer. Ringvägen är mestadels tvåfilig och asfalterad, även om vissa sektioner är bredare än så. Men det kan lika gärna vara tvärtom, att det vara finns en fil över broar och liknande. Vill man se så mycket som möjligt av Island så är et en bra idé att ge sig an Ringvägen. Den täcker större delar av landet och passerar precis vid, eller mycket nära, många av Islands mest kända och anmärkningsvärda sevärdheter. Dessutom är det både lätt att hitta och lätt att finna boende längs vägen. I teorin skulle man faktiskt kunna köra runt hela Island på ett dygn men vad vore vitsen med dfet? Då skulle man inte se någonting. Därför är en vecka rätt lagom om man vill hinna med att stanna till vid alla sevärdheter. Skulle det vara så att man har kortare tid än en vecka så kan man exempelvis bestämma sig för att uppleva ett visst område bara. Man kan välja att ge sig an vägen från vilket håll man vill, medsols eller motsols. Åker man motsols från huvudstaden så kommer man alltså att få se södra delen av landet först. Där är även de platser som värst drabbats av vulkanutbrott, vilket man bland annat kan se på de svarta stränder som finns. Södra Island är mycket mer trafikerat än de norra delarna, därför kan det vara lite av en lättnad när man kommer ifrån de mer besökta platserna till de platser i norr som man kan njuta i princip själv.

Vilken årstid som helst

Resan går att göra såväl sommatid som vintertid, vilket man väljer kan ju bero på vad man vill uppleva under färden. En sak är alltid coolare att uppleva på vintern, det är Blå Lagunen. Det är något speciellt att sänka ned kroppen i det varma, ångande vattnet när det är minusgrader i luften. Du kommer inte att frysa. Det är för övrigt många som väljer att stanna till vid Blå Lagunen på väg från flygplatsen till Reykjavik eftersom Blå Lagunen ligger mellan dessa.

Glaciärer och valar

Glaciärer och valar

Island är full av glaciärer, de är fantastiska att uppleva. Till exempel en av Islands nationalparker, Skaftafell. Det finns många aktiviteter du kan göra där, glaciärpromenader till exempel. Du bör verkligen boka en glaciäraktivitet på Skatafell, du kommer inte att ångra dig. Det finns en magisk plats som heter Jökulsárlón lagun, det är en annan av de platser man inte får missa. I Hofnområdet måste man bara ta avstickaren till Hengifoss vattenfall, det är både imponerane och annorlunda än de andra. Den lilla fiskestaden Djúpivogur erbjuder några höjdpunkter, bland annat en konstinstallation av stenägg (Eggin i Gleðivík), där varje ägg representerar en fågel som du kan hitta på Island. Djúpivogur är en populär plats för fågelskådning också. I hela området finns också lokala konstnärer som har öppnat sina pittoreska studior för besökare, och det är definitivt värt ett besök. Om du vill kolla på valar så är det bästa stället att göra det i Husavik, även om det erbjuds i Reykjavik också. På Norra Island är det dock bättre förutsättningar för att möta valar i fritt tillstånd.

Rid islandshäst

Om det är någonting ni ska köpa med er från Island så är det ullkläder av alla de slag. Tröjor och capes av isländs fårull är fantastiska och dessutom står de emot regn. Vätan bara rinner av. Sen får man inte missa att ta en tur på islandshäst, se bara till att inte överdriva dina ridvanor eftersom islänningar inte mätar ridvana på samma sätt som vi. Dagtid hade vi aldrig uppkoppling utan enbart på de hotell eller Bed & Breakfast som vi stannade över på. Kvällarna tog vi det oftast lugnt och spelade schack eller något annat spel som intresserade oss för tillfället. Vi kollade även på isländsk tv så mycket vi kunde för att lättare kunna lära oss språket. Dessutom passade vi på att ladda upp alla bilder och videos till dropbox när vi hade wifi.